SPRIJIN MIPE

28.04.2023

𝗠𝗜𝗣𝗘 𝗶𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗿𝗶𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲 𝗹𝗮 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗮̆𝘀𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝗶̂𝗻 𝗿𝗶𝘀𝗰 𝘀𝗮̆ 𝗻𝘂 𝘀𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲𝘇𝗲 𝗶̂𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟭𝟰-𝟮𝟬𝟮𝟬

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020.

Proiectul reglementează și modalitățile prin care proiectele/ operațiunile nefinalizate în acest exercițiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027. Astfel, proiectul de act normativ reglementează cadrul general – măsurile, activitățile, condițiile și termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020, asigurând abordarea unitară a procesului de închidere a programelor operaționale. Totodată, asigură continuitatea și predictibilitatea implementării proiectelor cu finanțare europeană în perioada de programare 2021-2027.

Proiectul vine la solicitarea autorităților publice locale, pentru asigurarea unui cadru de predictibilitate pentru acțiunile și proiectele aflate în implementare din fonduri europene, prin intermediul programelor operaționale 2014-2020.

„Aflați la granița între două perioade de programare, este necesar să construim cadrul necesar autorităților de management pentru evaluarea portofoliilor de proiecte finanțate în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, pentru a identifica riscul de nefinalizare a investițiilor în termenul de eligibilitate. Așa ne asigurăm că marile proiecte de infrastructură nu au de suferit și își vor continua dezvoltarea. Concret, proiectul de Ordonanță de urgență reglementează procedura și condițiile de etapizare pentru proiectele/operațiunile contractate în cadrul programelor operaționale 2014-2020, care nu sunt finalizate până la 31 decembrie 2023 și pentru a căror finalizare este necesară asigurarea finanțării din programele 2021-2027 (etapa a II-a a implementării respectivelor proiecte/operațiuni). Pe această cale, invităm toți partenerii noștri să obținem o formă cât mai apropiată de nevoile lor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Proiectul de act normativ și alte informații,

Sursa: MIPE